CORONA

Overzicht

Hoe werkt het een coronabehandeling ?

Bij een corona behandeling wordt het oppervlak met een hoogspanningsontlading beschoten. Hierdoor zal het oppervlak oxideren en dus polair worden waardoor hechting kan ontstaan met inkt, lijm, lak, coating,… Door de specifieke opbouw van het corona systeem is deze techniek vooral geschikt voor vlakke materialen zoals folie, papier, non-woven. Ook dikkere materialen zoals platen kunnen succesvol behandeld worden.

Invloed van een corona behandeling op de contacthoek

Waterdruppel op kunststof oppervlakte

Corona Treatment 2

Corona installatie

Big Wielsbeke 3

Bij een klassieke corona-installatie worden één of meerdere hoogspanningselectroden op een afstand van 1 tot max 12 mm tegenover een geaarde wals geplaatst. Wanneer hoogspanning op de electroden wordt gebracht, ontstaat er in de spleet tussen de electroden en de wals een plasma. De electroden en/of de wals zijn met een isolerende barrière bedekt (vb. keramische laag, quartz glas of silicone). Vandaar spreekt men ook vaak over een barrière-ontlading. Dergelijke barrière-electroden bieden een oppervlaktebehandeling die veel gelijkmatiger is dan deze van metaalelectroden. Bovendien kunnen hiermee ook geleidende materialen zoals bijvoorbeeld aluminiumfolie behandeld worden.

Wanneer een kunststof over de geaarde wals door de ontladingszone wordt gevoerd, dan wordt hierbij het oppervlak geoxideerd.  De elektronen in de ontladingszone hebben een hogere energie en zorgen voor het verbreken van de verbindingen aan het kunststof oppervlak. Hierop kan zuurstof uit de omgeving aan het oppervlak gebonden worden ontstaat een  polair oppervlak dat vatbaar is voor hechting van inkt, lijm, coating, …

Hoe het effect meten ?

Het effect van corona kan met een contacthoekmeting in kaart worden gebracht. In praktijk worden ook vaak testinkten gebruikt om deze energie te meten.

Testinkten

Coating & bevochtiging

Rotor Spray Coating voor textiel, papier en folie
Accuraat en uniform sproeisysteem

Rotor Spray2

The liquid agents are metered through a pipe into the centre of the rapidly rotating rotor plates. The centrifugal force accelerated the liquid to a special figured rim, from which the fine droplets are dashed away. The spatial distribution of the droplets is independent of the metered liquid volume. The diameter of the droplets is dependent of the rotating speed of rotors, the viscosity and the surface tension of the spray liquid and are in most applications, between 30 and 100 micrometer.

Download pdf

Gratis e-book

E Book Corona

U wilt meer te weten komen over 

  • De achtergrond van een oppervlaktebehandeling
  • Welke technologie kan ik gebruiken
  • Corona installatie installeren
  • Wat moet u weten over een corona systeem
  • Toepassingen

Registreer hier uw gegevens en u ontvangt het gratis e-book. 

Stel uw vraag

Onze corona experts

Samen met onze klant gaan we op zoek naar een geschikte corona-oplossing voor de hechtingsproblemen die zich voorden. We zijn alleen tevreden met een oplossing die 100% zekerheid biedt op succes. Alleen op die manier zal de technologie waarin geïnvesteerd wordt blijvend renderen.

Vul het contactformulier in

Velden met een * zijn verplicht